Tisková zpráva: Nizozemští vědci spolupracují se švýcarskou konopnou společností na výzkumu bezpečných a přírodních alternativ řešení problémů se spánkem

2023-08-18T10:55:26Z

Poruchy spánku a nedostatečný spánek mají celosvětově vysokou prevalenci a jejich počet každoročně roste, což stojí společnost majlant.

Nizozemsko vykazuje v roce 2016 bodovou prevalenci 32,1 %. Mezi příznaky patří špatná kvalita spánku, neodpočinkový spánek, časné probouzení a potíže se zahájením a udržením spánku. Ještě důležitější, ale zdravotníky i širokou veřejností sotva rozpoznané, jsou zdravotní rizika, která lidé riskují tím, že nemají dostatek kvalitního spánku.

Zvyšuje se riziko cukrovky, obezity, hypertenze, ischemické choroby srdeční (ICHS), mrtvice, duševních poruch včetně úzkosti a deprese, ale také demence potlačení imunitního systému a úmrtí v důsledku rakoviny, mrtvice a ICHS. Příslušná studie provedená společností RAND Corporation vypočítala, že spánková deprivace stojí ročně 1,56-1,86 % HDP v Německu, resp. ve Spojeném království, což představuje 13-15 miliard eur ročně v Nizozemsku a 50-60 miliard eur ročně v Německu a Spojeném království.

Řešením by mohly být kanabinoidy v konopí

Výzkumníci působící na univerzitě v nizozemském Groningenu se domnívají, že slibné hodnoty plnospektrálních produktů kanabidiolu (CBD) a kanabinolu (CBN) mohou mít uklidňující neuroprotektivní a sedativní účinky na centrální nervový systém, a mohou tak být bezpečnou alternativou při problémech se spánkem.

Holandští vědci plánují rozsáhlou dvojitě zaslepenou, randomizovanou, placebem kontrolovanou zkříženou studii na více než 300 osobách v Nizozemsku s použitím legálních konopných produktů od švýcarského výrobce konopí Formula Swiss AG na pacientech se syndromem dráždivého tračníku (IBS) a bolestmi pohybového aparátu způsobenými revmatoidní artritidou (RA).

Tato studie umožní nahlédnout do potenciálního přínosu kanabinoidů na spánek prostřednictvím ovlivnění základních mechanismů onemocnění, což pozitivně ovlivňuje také příznaky onemocnění, a tím i kvalitu života. Jedinec, který spí v průměru méně než šest hodin denně, má o 13 % vyšší riziko úmrtí než ten, kdo spí sedm až devět hodin. Jedinec, který spí šest až sedm hodin denně, má stále o sedm procent vyšší riziko úmrtí.

Zlepšení celkového množství spánku a jeho kvality nejen sníží dlouhý seznam zdravotních problémů, ale také zlepší kvalitu života, protože kvalitní spánek je jedním ze základních kamenů dobrého zdraví.

Další analýza ukázala, že pokud by se celková doba spánku lidí, kteří v současnosti spí méně než 6 hodin za noc, zvýšila na 6-7 hodin, náklady by klesly na 1,10-1,60 % HDP, čímž by společnost ušetřila 2,17-3,85 miliardy eur ročně.

Přijetí opatření proti nedostatku spánku výrazně sníží náklady na zdraví a náklady spojené s prací.

Kontakt pro více informací:

Dr. I. Niedlich den Herder Patolog, lékařský manažer, výzkumný pracovník plantbasedera@gmail.com (+31) 646740912

Robin Roy Krigslund-Hansen CEO Formula Swiss AG,Chamerstrasse 176
6300 Zug, Švýcarsko www.formulaswiss.com (+41) 78 932 8584, robin@formulaswiss.com

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

Robin Roy Krigslund-Hansen

About the author:

Robin Roy Krigslund-Hansen je známý svými rozsáhlými znalostmi a odborností v oblasti výroby CBD a konopí. S kariérou přesahující desetiletí v průmyslu s konopím věnoval svůj život pochopení složitostí těchto rostlin a jejich potenciálních přínosů pro lidské zdraví a životní prostředí. Během let Robin neúnavně pracoval na podpoře plné legalizace konopí v Evropě. Jeho fascinace všestranností rostliny a potenciálem pro udržitelnou výrobu ho vedla k následování kariéry v tomto oboru.

Více o Robin Roy Kriglund-Hansen

Nejlepší prodejci